Tobias Stöcker (1977) is een van de oprichters van Leadership Dialogue. Een pragmatische begeleider bij veranderingen. Veranderingen in jouw leven als professional en in de manier waarop je organisatie functioneert. Hij heeft een scherpe kijk op zaken en luistert naar wat je zegt en niet durft te zeggen. Met pragmatisme en humor houdt hij je een spiegel voor om gezamenlijk te bewegen naar anders denken, voelen en doen. Een mooie combinatie van Deutscher Gründlichkeit en Hollandse ontdekkingsgeest.

Hij startte zijn carrière in de Duitse auto industrie voordat hij in 2000 naar Nederland kwam voor een studie bedrijfskunde te Maastricht. Vanaf 2006 was hij een van de eerste generatie Duurzaamheidsmanagers, eerst bij DHV (vandaag Royal HaskoningDHV) en later bij Douwe Egberts. Wat hem destijds al de meeste voldoening gaf was het vooruithelpen van mensen binnen bedrijven. Daarom liet hij de focus op duurzaamheid los en richtte zich op alle soorten veranderprocessen binnen organisaties. Specifiek de menselijke kant daarvan: individueel gedrag en groepsdynamiek. Als senior adviseur en coach van voornamelijk managers en (project) team leiders weet hij zijn klanten telkens weer op een hoger niveau van functioneren en samenwerken te brengen. Door een coachopleiding bij de Academie voor Psychodynamica weet hij ook de diepte in te gaan en naar de patronen te zoeken die onder de ervaren problemen schuil gaan. Want pas als je de patronen weet aan te pakken loop je in de toekomst niet opnieuw tegen soortgelijke problemen aan.

Mijn verhaal:

“Waar ik echt tegenaan liep waren mijn overambitieuze verwachtingen aan de organisaties waar ik werkte. ‘Waarom duurt het zo lang tot er iets beweegt?’ en ‘Zien ze dan niet dat het veel beter kan?’ waren vragen die mij bijna de kop kostten. Ik liep vast binnen de organisaties waarvoor ik zoveel loyaliteit had dat ik mezelf aan het verliezen was. Toen was er ook een coach die mij hielp het eens anders te bekijken. Immers: de wereld om je heen kan je niet veranderen, maar wel hoe je er zelf mee omgaat. Met een beetje mazzel trekt de wereld dan als vanzelf bij.

Even ‘aarden’ hielp ook: weer contact maken met mezelf en ontdekken wat voor mij wel of niet werkt en waar mijn denkpatronen vandaan kwamen. Mooie en minder mooie ontdekkingen heb ik gedaan, maar allemaal maken ze wie ik ben. Er is geen licht zonder donker.

Deze ervaringen ben ik gaan gebruiken om ook anderen te helpen anders met hun realiteit om te gaan, anders tegen zichzelf en hun organisatie aan te kijken; weer connectie maken met jezelf en alle 5 zintuigen gebruiken; de stilte opzoeken en onthaasten om rijker en krachtiger terug te keren naar het lawaai van alledag. Maar zweverig is dit alles behalve. Als je met mij werkt kan je verzekerd zijn van een flinke portie humor, scherpe vragen en een gezonde hoeveelheid pragmatisme!