Je ontkomt ze niet, de bedrijven die met duurzame en verantwoorde beloftes staan te pronken. Sommige zijn in der daad goed bezig, maar veel organisaties zijn vandaag de dag nog steeds niet verder dan een leuk verhaal vanuit de PR en communicatie afdeling. Dat is ook de beleving van veel medewerkers die er werken en graag zouden willen dat hun werkgever meer impact zou maken. De vraag is: hoor jij ook bij deze groep?

Wil jij impact maken voor een duurzamere wereld, maar weet je niet hoe?

Dan ben je niet alleen! Er zijn heel wat professionals die graag iets zouden willen doen, maar overtuigd zijn dat het in hun huidige baan niet kan. Sommigen hebben wel eens gesolliciteerd op een baan waarvan zij dachten dat het daar wel zou lukken, maar daar kwamen wel héél veel mensen op af. Zoals jij lopen er dus heel veel mensen rond die wel impact willen maken maar niet doen.

skills for change - train with Leadership Dialougue
Herken jij jezelf in het volgende?
  • Je vindt dat duurzaamheid binnen jouw organisatie onvoldoende uit de verf komt.
  • Je bent zelf gemotiveerd om iets te doen voor een verantwoorde en duurzame wereld.
  • Je weet niet zo goed hoe je het moet aanpakken.
  • Je denkt misschien dat het in jouw huidige baan helemaal niet kan.
  • Je krijgt je collega’s en/of jouw baas niet mee.
  • Je hebt het al een keer geprobeerd, maar het lukte niet en nu laat je het maar beter met rust.
  • Je voelt je net een zwart schaap in een witte kudde omdat niemand belangrijk lijkt te vinden wat jij belangrijk vindt.

Dan ben jij een ‘groene change agent’ in de dop!

Jij kan impact maken in je huidige baan!

Er zijn 4 duidelijke stappen die je kunt nemen om impact te maken in je huidige positie en functie. Daarbij is belangrijk om je te beseffen dat je altijd impact wilt maken binnen je kerntaak en niet uit wilt wijken naar andere gebieden als dat even kan. Je zal zien dat dit in de meeste gevallen wel degelijk kan, ook al zie je het niet meteen.

Stap 1 – Maak jezelf sterk en ontwikkel ‘mental resilience’

De reis van een ‘zwart schaap’ voelt soms eenzaam en zwaar. Dat begrijpen wij maar te goed! Misschien is het voor jou al fijn om te weten dat je niet de enige bent die zo voelt en dat dit erbij hoort. Maar stap 1 gaat er om jouw mentale en emotionele weerbaarheid te vergroten. Want zeker als je opstaat voor wat jij wilt bereiken zal je weerstand ontmoeten. En dan is het belangrijk dat je overeind blijft en weet door te zetten.

Stap 2 – Herken de kans om impact te maken in jouw werk

Het zal je misschien verbazen, maar in elke functie en elk beroep is er ergens impact te maken. Het is van essentieel belang dat je begint met zoeken in je eigen werkveld, want daarin ben jij al expert! Het kan zijn dat je de manier HOE je je werk uitvoert kan veranderen om impact te maken, maar ook WAT je gebruikt in je werk. Van magazijnmedewerker tot fiscalist, van leraar tot directeur – iedereen kan impact maken.

Daarvoor moet je wel weten op welke dimensie van duurzame ontwikkeling je impact kan hebben. Daarvoor heb je misschien nieuwe kennis nodig, of een kritische kijk van buiten af. Daar zorgen wij voor. Een van vele kompassen die je zelf kan gebruiken zijn bijvoorbeeld de SDG’s (De Sustainable Development Goals van de VN). Maar er zijn nog meer manieren om te bepalen waarmee jij impact kan maken.

Stap 3 – Pick your battles

Weten waarmee je impact zou kunnen maken is nog geen garantie voor succes! Het is belangrijk voor je om de juiste keuze te maken: wat resoneert met je, waar wordt je warm van, waar voel je het meest voor? Onderschat niet dat het soms een lange en eenzame reis kan zijn en juist dan moet je energie kunnen halen uit je eigen motivatie. Een goede match tussen jouw persoonlijke behoefte en passie en de kansen die je hebt ontdekt is dan van grote waarde!

Ook is het niet geheel onbelangrijk om het krachtenveld te verkennen waarin je je begeeft. Wij zullen de vraag stellen welke kans op impact ook kans op slagen heeft.

Stap 4 – Maak vrienden en voortgang

Alleen zal je meestal niet heel ver komen. Er zijn altijd zaken die je zelfstandig kan realiseren, maar voor je het weet moet je toch de medewerking verkrijgen van collega’s, bazen of partners. Daarvoor is het handig om je stijl en vaardigheden in het ‘maken van vrienden’ nog eens onder de loep te nemen. Hoe goed ben je in staat om aan te sluiten op de belevingswereld van je tegenover? Hoe diplomatiek kan je zijn als het moet, en hoe voortvarend als het kan? Ben je in staat om echt connectie te maken via de onderstroom?

Uiteindelijk doe je het allemaal om impact te genereren, om een verschil te maken! Juist, daar moet je ten allen tijden op blijven sturen: Kleine successen eerst – zodat je wat kan vieren en laten zien aan je omgeving! Met deze ‘zie je wel – momenten’ ga je gestaag door tot de tijd rijp is voor de ‘grote coup’.

Wij helpen jouw de 4 stappen te nemen met onze impact training!

Wil jij jouw latente wens om impact te maken omtoveren in concrete actie? Neem dan deel aan onze impact training voor groene change agents!

Programma:

Op de eerste dag leren wij jou hoe je stap 1 en 2 kan nemen. Dit is eigenlijk ‘voorbereidend werk’, maar absoluut noodzakelijk om succesvol aan de slag te gaan. Met confronterende en bevestigende oefeningen zorgen wij ervoor dat je de nodige tools krijgt om mentaal sterk te staan. Daarnaast onderzoeken wij waar duurzaamheidsimpact binnen jouw functie te realiseren valt. Misschien is daarvoor ook input nodig van experts op jouw vakgebied. Met ons uitgebreide netwerk kunnen wij de juiste contacten leggen als dat nodig is. In de tijd tussen de twee dagen krijg je huiswerk mee.

Op de tweede dag gaan wij jouw motivatie op de proef stellen. Heb je écht wat nodig is om door te zetten? Heb je de juiste keuze kunnen maken qua onderwerp? Dan helpen wij je aan het uitwerken van een plan van aanpak om vanuit jouw functie impact te maken. Welke acties eerst, welke partners moet je al dan niet betrekken en hoe overtuig je hen het beste? Je loopt naar buiten met je eigen roadmap en een aantal trucks en tools om jouw ambitie om te zetten naar actie.

Je blijft tevens verbonden aan ons netwerk van groene change agents, want van je vrienden moet je het hebben!

De training vindt op wisselende locaties plaats, eventueel in-house.

Wij verzorgen in-house trainingen en bij voldoende belangstelling ook trainingen met open inschrijving. Neem contact met ons op voor meer informatie: via de mail of per telefoon 06-29576693 (Tobias).